miðvikudagur, febrúar 08, 2006

Február 7. T2 (Tsunami – part 2)

További két faluba látogatunk el, még messzebbre, két és fél órát utazunk, így a mai napból öt óra kellemes motorozással telik (Indian Roads – sponsored by the National Birth Control Program).
Az első falu a helyi Gilvánfa, a falu vezetője kb. fél perc után felsorolja, mi mindenre kellene pénz, aztán látva, hogy nem kapom elő a pénztárcámat, elég hamar odébb áll, és többet nem foglalkozik velünk. Az egyik beosztottja a kontakt, aki azért lelkiismeretesebb, de fejétől bűzlik a hal, és a helyi Day Care Centre is elég látványosan nem úgy működik, mint a többi. Az épület egy düledező kunyhó, az óvónéni egyetlen nevelési eszköze, hogy lökdösi és a földre taszajtja a gyerekeket. A gyerekeket nem hozzák ide időre, úgy tűnik ebben a faluban egyáltalán nem foglalkoznak velük, ki vannak hajtva az utcára mint az isten barma, koszosak, kócosak és mosdatlanok, és a szeméttel játszanak. Két kislány autógumit és biciklibelsőt hajt bottal, egy kisfiú és egy kislány egy rozsdás drótguriga közepén ül, másik két kislány éppen a templom mögötti építkezést szedi szét, majdnem a fejükre rántanak egy nagy fadarabot, rengetegen dagonyáznak pocsolyában, turkálnak a szemétben. A többi helyen ugyan szegénység volt, de figyeltek a gyerekekre.
És aztán az ötödik falu, ahol jövő héten nyílik meg a Day Care Centre, eszembe jut hogy mindig van lejjebb, ez a falu mindent visz akkora a nyomor, mindenhol láttam azért néhány kőházat, nos itt egy darab sincs.
És így láttam mind az öt falut, ahol az ASSCOD dolgozik: Perunthuravu, Thazhutali Kuppam, Chenna Kuppam, Sadras, Poiyakari.

Jaylalitha

A legutolsó falu is tele van Jaylalitha poszterekkel, gondolom a választások miatt, de mindig azt mondták, hogy az egy wedding invitation, és nagyon nem értettem. Ma este összeállt a kép. Karunguzhi ünnepi fényekben, a házasságkötő terem előtt húsz méter magas Jaylalitha neonfényből kirakva, a családomtól megtudom, hogy Maduranthakam kerület (ahová tartozunk) vezetőjének lesz holnap esküvője, aki Jaylalitha pártjának tagja. Megmutatják a meghívót is, a címlapon óriási Jaylalitha fotó, kb. huszadakkora képen a boldog ifjú pár. Ma este, a házasságkötés előestéjén, a buliban folyamatosan Jaylalitha számokat énekeltek. A választásokat általában 90 %-kal Jaylalitha nyeri. (Compare: Rogán házasságán húsz méter magas Orbán szobor, a város kiplakátolva Orbán fotókkal, a meghívón Orbán arcképe, és a buliban Orbán számokat énekelnek.)

Böff

Böfögni nem bunkóság, sőt néha akkorákat böfögnek az asztalnál, hogy várom, mikor fognak öklendezni.

Engin ummæli: