fimmtudagur, mars 23, 2006

Márc. 20. hétköznapok

Bharat matrimony

Az egyik nagyon jófej külsős segítőnk már 29 éves és még nem házas, ebben a korban itt már pánikolni szokás ilyenkor. Rábeszélem, hogy próbálja meg az internetes házasságközvetítést, amit több millió indiai használ, végülis mit veszíthet?

Akinek van egy kis szabad ideje, próbáljon kitölteni egy adatlapot a bharatmatrimony.com-on, és miközben megpróbál a többszáz kérdésre választ adni, adjon hálát az égnek, hogy mennyi mindent nem kell figyelembe vennie a párválasztás során.

Egy jó jelöltnél stimmelnie kell a vallásnak, földrajzi helynek és a rassznak (pl. urdunak lenni Keralában szopás), a kasztnak és helyenként az alkasztnak (habár illegális, legördülő menüvel többszáz lehetőségből választhatunk), a horoszkópnak, a magasságnak, a bőrszínnek, a foglalkozásnak, a havi keresetnek és az iskolázottságnak. Ezen felül a szülőknek is kölcsönös szimpátiával kell viseltetniük, és liberálisabb családoknál még a fiataloknak is van vétójoguk. Vannak speciális kizáró okok, pl. a különösen balszerencsés csillagzat alatt születettek (aminek a nevére nem emlékszem, de az űrlap külön rákérdez, és olyan harrypotteres neve van), ők csak egymással házasodhatnak, ebben az esetben nagyon ritkán áthágják még akár a kasztbeli egyezőség szabályát is.

Az űrlap arra is rákérdez, hogy ki a kitöltő: Self, parents, ciblings, friends vagy other.

Őrzővédő

Ma megjelent három fiatalember, akik a falu védelméért cserébe támogatást gyűjtenek a falusiaktól. Annyira jó érzés elvétve ilyen kulturális egyezőségekre lelni.

Vasárnap

Először töltöttem itt el egy vasárnapot, és így láthattam, hogy a hétvégék ugyanúgy telnek, mint a reggelek és az esték: a tévé körül. Két napon át azért ez unalmas, a gyerekek végtelenül unatkoznak, semmi mást nem lehet itt csinálni, mint fel-alá rohangálni, meg mindent leverni.

Szájon át

Az anyák a kezükből etetik a gyerekeket, a kezükkel összekeverik a rizst a rasammal vagy a sambarral, gombócokat formálnak, és azokat tömködik a kicsik szájába, néha a nagyokéba is, nem egyszer etetik így a tizenegyéves fiút. Nekünk ez gusztustalan, de van benne valami ősi.

1 ummæli:

Nafnlaus sagði...

És ottan is kigyúrt kopaszok merdzsóval járnak védelmi pénzért? Vagy csak haragos nézésű indiánok optikailag dizájnos riksával? Járnak egyáltalán konditerembe az indiánok? Lehet exportálni kéne a mi izomembereineket oda, nem?